Als leidinggevende draag je een veelheid van petten. Je bent de strateeg, de ondernemer, de brandenblusser, de coach, de mentor, de ideeëngenerator, de criticus, de motivator, de project manager, de organisator, de bemiddelaar, de goeie, de kwaaie, de analyticus, de rapportenmaker, ... Je kan waarschijnlijk zelf nog wel wat etiketten toevoegen aan dit lijstje.
Kiezen voor leiderschap is een moedige en ambitieuze keuze. Een keuze ook om jezelf te stretchen. En daarbij gaat het niet alleen om datgene wat je moet 'kunnen', maar vooral om de manier waarop je je rol als leidinggevende invult als mens. Of je nu start als leidinggevende of je hebt al een mooie ervaring, met grote regelmaat flirt je met de grenzen van je comfortzone en steken twijfels de kop op. Hou je dit vol? Waar blijf je de energie vinden? Hoe bied je het hoofd aan de complexiteit? Hoe blijf je jezelf?
Leadership development is geen 'one size fit all'-formule. Dat is begrijpelijk. De uitdagingen van een startend leidinggevende zijn niet dezelfde als die van een leider met al wat jaren ervaring. Afhankelijk van de specifieke situatie, kiezen we voor de meest gepaste aanpak. Dat kan een individueel traject leadership coaching zijn. Het is ook mogelijk om een leadership development traject op te zetten waarin je met gelijkgestemden doorheen een bad van workshops en coachings met je vragen aan de slag gaat.
Leadership coaching is per definitie maatwerk. Want aan de basis ligt een bijzonder unieke en individuele vraag van een coachee en de organisatie waarvoor hij of zij werkt. En dus geven we in overleg vorm aan het leadership coachingstraject dat een passend antwoord is op deze unieke vraag.
Vertrekken doe ik altijd vanuit een intake-gesprek. Samen met de coachee, HR en de manager (N+1) bepalen we de specifieke noden en verwachtingen op vlak van inhoud en aanpak. Dit gesprek leidt tot een helder driepartijenakkoord (coachee-manager-coach) met een commitment van alle stakeholders en de concrete leadership coachingvraag.
Het startpunt van het leadership coachingstraject is een grondige debriefing van het persoonlijkheidsprofiel (Enneagram) van de coachee. Mijn ervaring met het Enneagram leert me dat je van bij de start van een traject een 'deep dive' maakt in je zelfkennis en een onmiddellijke vertaalslag kan maken naar wie je bent en wie je wil zijn als leider. We linken deze inzichten ook aan de besproken thema's in het intakegesprek zodat je van bij de start van het leadership coachingstraject effect kan gaan ervaren in je (zelf)leiderschapskwaliteiten.
Vervolgens plannen we in onderling overleg de afgesproken coachingssessies in. Deze kunnen doorgaan op locatie of in mijn coachingspraktijk. We nemen telkens een aspect of een onderdeel van de leadership coachingvraag onder de loep. We maken de 'gap' tussen waar je vandaag staat als coachee en datgene wat je wil bereiken inzichtelijk. We onderzoeken alle opties en mogelijkheden. We tackelen de beperkingen aan de hand van gesprekstechnieken, tools, vragenlijsten, oefeningen, enz.
Je stapt verrijkt met nieuwe inzichten en een implementatieklaar actieplan uit de sessie.
Indien gewenst, plannen we een mid-evaluatiesessie in aanwezigheid van de manager en de coachee. Uit ervaring weet ik dat dit zorgt voor verdieping en verankering van het leadership coaching traject.
De afronding van het traject gebeurt door middel van een eindevaluatie-sessie met de coachee en de manager.
Ik heb geen one size fit all formule leadership development. Want ik geloof dat elke vraag, of ze nu komt van een individuele leidinggevende of van een organisatie, uniek is. En dus geven we in overleg vorm aan het leadership development traject dat een passend antwoord is op jouw unieke vraag.
Vertrekken doe ik altijd vanuit een maatwerkvoorbereiding. Samen met HR en/of de projectverantwoordelijke bepalen we de specifieke noden en verwachtingen op vlak van inhoud en aanpak. Vervolgens zijn er verschillende insteken mogelijk.
We kunnen starten met een kick off om het commitment van zowel deelnemers als stakeholders te verzekeren. Een andere insteek kan een heel individuele aanpak zijn aan de hand van de bespreking van het persoonlijkheidsprofiel van de deelnemers (Enneagram). Daarnaast omvatten leadership development trajecten veelal een combinatie van workshops, trainingen en individuele coachings. Persoonlijk ervaar ik het als bijzonder krachtig wanneer trajecten een 'formele' afronding krijgen. Ook dit kan verschillende vormen: individuele actieplannen, debriefingssessies, resultaatpresentaties, leadership manifestos, enz.